Поставити запитання
Магазин

Як криворізький майданчик ЗЛМЗ зекономив на оплаті за електроенергію та газ майже 12 млн грн за 5 місяців?

З моменту запуску енергоефективного проєкту на криворізькому майданчику Запорізького ливарно-механічного заводу Групи Метінвест пройшло 5 місяців, за цей час підприємство досягло вагомих результатів економії. Споживання електроенергії зменшилось на 2693 МВт∙год, газу – на 24 тис. м3. Економічний ефект склав 11,9 млн грн. Завдяки чому вдалось досягти таких результатів, розповідаємо у матеріалі.

Криворізький майданчик ЗЛМЗ виготовляє і ремонтує обладнання для гірничодобувних і металургійних підприємств Групи Метінвест. Підприємство має у своєму розпорядженні металургійний комплекс із замкнутим циклом. На заводі виробляють деталі з понад 40 марок сталі і сплавів, збирають і зварюють вироби з листового і сортового прокату.

У середньому на місяць завод споживав близько 1000 МВт∙год електроенергії на виробництво стиснутого повітря. Щоб зменшити споживання енергоресурсів і відповідно витрати на них, спеціалісти ЗЛМЗ звернулись за консультацією до YASNO Energy Efficiency. В свою чергу, експерти компанії оглянули обладнання та запропонували рішення, які дозволять економити. 

До реалізації енергоефективного проєкту на підприємстві функціонувало старе компресорне обладнання, яке споживало багато електроенергії та мало низький ступінь регулювання подачі стисненого повітря, необхідного для виробництва

Тож компресорне обладнання на підприємстві було замінено на інше, більш сучасне та енергоефективне. Всього було встановлено чотири компресори, що мають можливість працювати зі змінною продуктивністю, підтримувати заданий тиск повітря в мережі. Окрім того, компресори обладнані системою рекуперації для постачання теплову енергію, що виділяється під час їхньої роботи для забезпечення гарячого водопостачання та опалення.

Також в рамках проєкту було встановлено прилади обліку на обладнання: для фіксації енергоспоживання та часу роботи – електролічильники, для обліку теплової енергії – теплові лічильники.

Загалом рішення YASNO Energy Efficiency дозволили підприємству:

• зменшити споживання електроенергії та газу;

• досягнути необхідних параметрів при виробництві стисненого повітря; 

• підвищити рівень автоматизації виробничого процесу;

• спростити експлуатацію обладнання працівниками заводу.

«Ми системно оновлюємо виробництво, використовуємо нові технології та практики, у тому числі завдяки колегам з YASNO Energy Efficiency. Але сьогодні, в період блекаутів, надважливо економити не тільки затрати, але й ресурси. Ми задоволені результатом чергового енергоефективного проєкту. За п’ять місяців криворізький майданчик ЗЛМЗ отримав значну економію, а співробітники – роботу на новому сучасному обладнанні. Також, завдяки підвищенню енергоефективності, ми зменшуємо вплив на довкілля, що не менш важливо», – підкреслив Ігор Долгозвяго, генеральний директор Запорізького ливарно-механічного заводу.

«Експерти з енергоефективності YASNO Energy Efficiency реалізували вже понад 100 проєктів на різних підприємствах. Тож вони точно знають, як визначити «слабкі місця» на підприємстві і які саме рішення дозволять ситуацію змінити. Тож звертайтесь», – сказав Сергій Коваленко, генеральний директор YASNO.

Нагадаємо, YASNO Energy Efficiency – найбільша в Україні енергосервісна компанія, що з 2015 року надає клієнтам комплексні послуги з розробки, фінансування та впровадження енергоефективних проєктів на умовах енергосервісу з гарантією досягнення економії енергоресурсів.  


Вас може зацікавити: