Магазин

Все про відключення: чому відбуваються, які бувають і що робити у випадку відсутності світла

Останні два роки росія обстрілювала енергетичну систему України, плануючи залишити нас без тепла та світла. У першу масштабну хвилю обстрілів від 10 жовтня 2022 року в енергооб’єкти влучали понад 270 разів, майже 50% усієї енергосистеми було так чи інакше пошкоджено. У другу, яка розпочалася у березні 2024 року, й триває зараз - знищено 80% генерації ДТЕК, уся генерація Центренерго, а також пошкоджено усю гідрогенерацію й з ладу виведені 2 ГЕС. 

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус оцінює збитки української енергетичної інфраструктури від російських атак у $12,5 млрд. 

Українська енергетика навесні 2024 року максимально вразлива. Загальна цифра потужності, яку втратила система - 8 ГВт. Сильно не вистачає генерації та європейського імпорту для поточного рівня споживання, через що Україна повернулася до графіків стабілізаційних відключень і до аварійних, які неможливо спрогнозувати. Власне, цифри імпорту також б’ють рекорди - понад 23 ГВт в день. Ймовірно, що вона довгий час триматиметься на цьому рівні. 

Тож всім – населенню та бізнесу – потрібно максимально активізуватися, згадати навички заощадження та енергоефективності, щоб пройти цей період. Відносно хороша новина полягає у тому, що нічого нового у порівнянні із періодом осінь 2022-зима 2023, не з’явилося. Ми знаємо, що треба робити і як діяти, але освіжити знання буде не зайвим. 

Чому може запускатися режим відключень? 

У 2022-2023 роках відключення впроваджувалися у наслідок обстрілів. Влучання наносять шкоду електростанціям і мережам. У наслідок цього немає можливості генерувати й передавати електроенергію споживачам. Обидві проблеми потребують ремонтних робіт, які можуть бути тривалими. 

Зараз ми маємо приблизно ту саму проблему, але з трохи іншого боку - потужностей об’єктів генерації електроенергії критично не вистачає, щоб задовільнити потреби усіх споживачів. Через це виникає дефіцит в енергосистемі. Зараз він дуже значний. 

За відключення відповідає НЕК Укренерго. Диспетчери компанії постійно спостерігають за мережею та коригують навантаження на інфраструктуру. Саме вони дають регіональним операторам системи розподілу вказівки щодо лімітів споживання. 

Які можуть бути відключення? 

Вони можуть бути екстреними та стабілізаційними. 

Екстрені відключення застосовуються у разі масштабних аварій одразу після обстрілів, коли через влучання енергооб’єкт виходить із ладу. У ситуації 2024 року, коли є сильний дефіцит електроенергії, такі відключення можуть впроваджуватися, якщо обсяг споживання більше, ніж обсяг генерації. Екстрені відключення неможливо спрогнозувати, вони раптові та можуть бути досить тривалими.  

Стабілізаційні відключення використовуються тоді, коли енергосистему потрібно збалансувати на якийсь визначений обсяг. Стабілізаційні відключення розпочинаються за командою Укренерго. Для таких відключень є заздалегідь складений графік. 

Також є локальні аварійні відключення, які стаються на прибудинкових мережах з побутових причин – порвані дроти через негоду або спрацював запобіжник через різкий стрибок напруги тощо. 

Як дізнатися, чи є зараз відключення і якщо є, то яке? 

На даний момент діють і стабілізаційні, і екстрені відключення. Який тип відключень і коли він застосовуватиметься залежить від одного фактору - наскільки великий дефіцит електроенергії у системи.  

Якщо дефіцит дуже великий і енергетики не в змозі його збалансувати, то запроваджуються екстрені відключення. Як було сказано вище, про них попереджають за кілька хвилин і вони можуть бути тривалими. Якщо дефіцит є, але у пікові години - вранці та ввечері - то застосовуються стабілізаційні відключення за графіками.  

Про те, що відбуватиметься зі світлом завтра, попереджають ввечері заздалегідь офіційні джерела, що дотичні до роботи енергосистеми. Зазвичай, це прогноз, який будується на кількох факторах: рівень дефіциту, рівень імпорту електроенергії з Європи, температура на вулиці, активність роботи станцій на ВДЕ. Інформацію про відключення слід шукати на каналах: 

- Укренерго, Міністерства енергетики та інших державних органів влади.  

- Операторів системи розподілу. Вони повідомляють про запровадження екстрених, стабілізаційних відключень, а також про масштабні аварії, не пов’язані з обстрілами 

- Постачальників, наприклад, на сайті YASNO можна дізнатися про стан енергосистеми в конкретний момент часу в Києві та Дніпропетровській області, переглянути графіки ймовірних відключень за визначеними адресами тощо.  

- ОСББ/ЖЕКів/керівних компаній. Тут можуть сповіщати про локальні аварійні події. 

Як підготуватися до відключень? 

В цілому, поради такі самі, як і на відключення взимку, але без купівлі ковдр, теплого одягу і побутового енергоаудиту на кшталт заміни вікон чи замазування/заклеювання шпарин/ Cкоро температура на вулиці підніметься і дозволить легше переносити відключення.  

По-перше, попіклуйтеся про власну автономність. Зарядні станції, павербанки, які можуть заряджати телефон й за потреби ноутбук. Якщо є тільки індукційна плита, то придбайте обов’язково газову плитку із балоном на випадок, якщо треба буде нагріти воду чи їжу. 

По-друге, стільниковий зв’язок із часом може зникнути, оскільки станції також мають здатність розряджатися. Але більшість інтернет-провайдерів подбали, щоб інтернет працював і під час відключень. На сайті провайдерів можна дізнатися чи встановили вони резервне живлення на випадок відключень у вашому домі. Якщо так, то вам знадобиться лише дріт із спеціальним перехідником під роутер і павербанк. Підключаєте, трошки очікуєте - і інтернет знов є. 

По-третє, попіклуйтеся про запаси їжі, води та ліків. Щось, що довго не псується. Щось, що можна швидко приготувати або взагалі не готувати. Довгий сезон різноманітних фруктів/овочів вже незабаром. Тож якщо ви не любите збирати їжу в шафах, а звикли її їсти одразу, то цей період буде непоганою і корисною підтримкою для вас. 

Вас може зацікавити: