Магазин

Як укласти індивідуальні (прямі) договори мешканцям новобудови, щоб сплачувати за світло по 2,64 грн?

До моменту врегулювання усіх технічних питань забудовником, навіть за умови, що власники квартир уже проживають у новобудові, за спожиту електроенергію вони сплачують за тарифом для юридичних осіб. Він вищий за тариф для населення. Тому питання якнайшвидшого укладання індивідуальних (прямих) договорів з постачальником електроенергії є таким важливим для власників нових квартир. За яких умов укладення індивідуальних (прямих) договорів стає можливим та які документи необхідно зібрати мешканцям новобудови, проконсультувались з експертами та розповідаємо.

Першим кроком для мешканців новобудов має стати укладання індивідуальних договорів про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу. Для цього у новозбудованих багатоквартирних житлових будинках мають бути виконані наступні вимоги, які диктують правила роздрібного ринку електроенергії:

1.Новозбудований житловий будинок повинен бути приєднаний до мереж системи розподілу за постійною схемою живлення. Для цього забудовник має в повному обсязі виконати всі технічні умови приєднання до електричних мереж.

2.Новозбудований багатоквартирний житловий будинок повинен бути введений в експлуатацію, відповідно до норм законодавства. У забудовника мають бути наявні декларація або сертифікат про закінчення будівництва.

3.Забудовник має організувати облік електричної енергії. Це мають бути окремі площадки вимірювання використання електроенергії: на технічні цілі будинку - забезпечення електроенергією індивідуальних теплових пунктів, освітлення сходових клітин, ліфтів, насосних, паркінгу (за наявності), вбудованих приміщень тощо та на побутові потреби безпосередньо власників житлових приміщень. Для цього забудовник має встановити у ввідних розподільчих пристроях нового житлового будинку окремі загальні лічильники на технічні цілі та на квартири. Також, якщо проєктом будинку передбачено автоматичне зчитування даних лічильників, то забудовником має бути введена в експлуатацію автоматизована система збору даних та керування лічильників. 

4.Обслуговуюча/утримуюча організація багатоквартирних житлових будинків повинна укласти договори про розподіл електроенергії яка витрачається на потреби всього житлового будинку з оператором системи розподілу та договір про постачання електричної енергії з постачальником. Для цього забудовник має передати будинок обслуговуючій організації або управителю, обов’язково виконавши перших три умови. 

Якщо всі ці чотири вимоги виконані в повному обсязі, вони гарантуватимуть мешканцям квартир в новобудовах подальше укладання прямих договорів та ціну побутового тарифу для населення – 2,64 грн за кВт∙год. Отже лише після виконання всіх чотирьох умов, індивідуальні (прямі) договори з оператором системи розподілу і постачальником можуть укладати мешканці квартир. Вони це можуть зробити самостійно.

Перший договір – про розподіл електричної енергії укладається з оператором системи розподілу (ОСР), до мереж якого приєднаний будинок. Це можна зробити через онлайн-сервіс на сайті ОСР без відвідування центру обслуговування клієнтів. Другий – з YASNO про постачання електричної електроенергії. Укласти договір з YASNO можна на сайті або завітавши до одного з енергоофісів компанії у столиці, після отримання документів від ОСР. 

Перелік документів, котрі мешканці мають надати YASNO для укладання прямих договорів з постачальником:

•     заява-приєднання

•     документ, яким визначено право власності чи користування на об'єкт (квартиру) та витяг із державного реєстру на нерухомість; 

•     паспорт громадянина України: перша, друга сторінки та сторінка про зареєстроване місце проживання (або ID-картка (2 сторінки) з довідкою про реєстрацію місця проживання особи);

•     довідка про присвоєння ІПН (в разі, якщо ІПН відсутній, копія сторінки паспорта з відповідною відміткою податкового органу)

•     копію паспорту точки розподілу електричної енергії за об’єктом споживача.

«Дуже часто мешканці новобудов стають заручниками невиконання технічних умов забудовником. Вони довгий час можуть сплачувати за вищим тарифом, бути відключеними за борги забудовника/обслуговуючої/управляючої організації та мати ще ряд незручностей. Ми можемо лише порадити справно цікавитись у забудовника/обслуговуючої/управляючої організації чи приєднано новозбудований житловий будинок по постійній схемі живлення до електромереж ОСР, статусом введення житлового будинку в експлуатацію та стимулювати їх до якнайшвидшого вирішення цих питань, адже вони повністю в компетенції забудовника/обслуговуючої/управляючої організації. Ми, зі свого боку, завжди йдемо на зустріч та намагаємось максимально швидко укласти договори з мешканцями, щоб вони сплачували за світло за тарифом для населення», – сказав Сергій Коваленко, генеральний директор YASNO.


 

Вас може зацікавити: