Магазин

Чому важливо економити електроенергію під час війни

Об’єкти енергетичної інфраструктури України уже тривалий час перебувають під цілеспрямованою атакою ворога. Внаслідок завданих ударів, з ладу виведено значну частину генеруючих установок, які забезпечують виробництво електроенергії. В таких умовах енергосистема не може функціонувати стабільно, як це було раніше, до війни. 

У разі пошкоджень об’єктів енергетичної інфраструктури у певних районах, постачання електроенергії відбувається за тимчасовими схемами, які не завжди, особливо, в періоди пікового навантаження, можуть забезпечити стабільну передачу потужності, яка необхідна споживачам. Для прикладу, якщо постачання у населеному пункті забезпечується декількома лініями, і одна із пошкоджена, то кількість споживачів і їхні потреби залишаються незмінними, а ліній вже на одну менше. 

Тому, щоб не допустити масових і тривалих відключень електроенергії для житлового сектору, а також уникнути обмежень електропостачання для критично важливих об’єктів соціальної інфраструктури, усі споживачі і населення, і бізнес, мають свідомо підійти до використання електроенергії. Потреба в економії електроенергії має стати звичкою для кожного українця, допоки триває війна. Обмеження електропостачання необхідні для збалансування системи виробництва, передачі та споживання електроенергії. 

1. Як допомагає енергосистемі свідоме споживання електроенергії?

Найбільше навантаження припадає на ранкові та вечірні пікові години: з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. У цей період зазвичай люди масово вмикають найбільш енергоємні прилади, які створюють потужне навантаження на систему.

Кожен, хто обмежує використання бойлерів, пральних машин, обігрівачів, кондиціонерів, електрочайників, духових шаф та пічок у пікові години та змістив роботу більшості електроприладів на нічний час з 23:00 до 6:00, допомагає зменшити навантаження та вивільнити електроенергію, необхідну для стабілізації енергосистеми.

2. Навіщо економити, якщо відключення все одно відбуваються?

Якщо населення і бізнес не будуть реагувати на заклики енергетиків, то відключень стане значно більше і час відключень електроенергії стане тривалішим. Також під загрозою відключень опиняться об’єкти соціальної інфраструктури: лікарні, теплопункти, пожежні, ДСНС, а це вже може мати значно більші наслідки для населення.  

3. Чому відключення відбуваються не по графіку?

Укренерго забезпечує баланс виробництва і споживання електроенергії і потужності енергосистеми в режимі реального часу. Коли необхідно стабілізувати енергосистему, Укренерго надає розпорядження операторам системи розподілу (ОСР) застосувати обмеження електроенергії. На виконання розпорядження в ОСР є трохи більше п’яти хвилин.

Оператори системи розподілу на такі випадки склали орієнтовні графіки, за якими мають відбуватися відключення. У разі, якщо не має потреби обмежувати споживання, ОСР не застосовують відключення, навіть якщо вони є по графіку. Але, бувають випадки, коли при застосуванні відключень по графікам виникає додаткова потреба в потужностях і саме в такі моменти відбувається відключення, яких немає у графіках. 

Енергетики розуміють, наскільки не просто планувати свій день та побут, не розуміючи, коли можливі відключення. Тому усю доступну інформацію, повідомляють споживачам одразу, як тільки можуть.

«Сьогодні, як ніколи раніше, важливо розумно використовувати енергоресурси. Саме зміна побутових звичок населення та високий відклик бізнесу на прохання вимикати зайве освітлення, рекламні вивіски та екрани дозволить українцям залишатися зі світлом і пережити найтяжчий опалювальний сезон за часів незалежності. І особливу увагу на зменшення електроспоживання має звернути бізнес. Контролюючі органи поки не застосовують до них жодних заходів, але як і у прагненні до перемоги ми усі маємо бути згуртовані та свідомо діяти заради спільної мети», - сказав Сергій Коваленко, генеральний директор YASNO.


Вас може зацікавити: