Магазин

Відключення, графіки, ліміти: хто з енергокомпаній за що відповідає?

Вже декілька тижнів українці живуть у режимі регулярних відключень світла. В YASNO нагадали, як відбувається процес обмеження електропостачання, хто його контролює та які функції виконує кожна з енергокомпаній.

НЕК «Укренерго» керує магістральними мережами, якими передається електроенергія високої напруги від електростанцій до мереж операторів системи розподілу. Саме «Укренерго» контролює стан енергосистеми, щоб у країні завжди зберігався баланс між генерацією та споживанням. У разі дефіциту електроенергії НЕК встановлює для кожної області ліміти та доводить їх до місцевих операторів системи розподілу. 

Оператори системи розподілу (ОСР) утримують мережі, за якими електроенергія потрібної напруги надходить до споживачів. Маючи інформацію від «Укренерго» щодо лімітів, ОСР розподіляють серед споживачів весь виділений на регіон обсяг електроенергії. Також ОСР складають графіки відключень та виконують їх. Якщо потрібно додати адресу у графік стабілізаційних відключень, варто звертатися до ОСР. Крім того, вони займаються встановленням лічильників, проводять ремонти електромереж, здійснюють контрольне зняття показань, а також розраховують обсяг споживання кожного клієнта. 

Електропостачальники закуповують електроенергію на ринку та постачають її населенню і бізнесу. Вони здійснюють нарахування, формують рахунки та приймають оплати за електроенергію. Постачальники не беруть безпосередню участь у процесі відключень, проте можуть інформувати про це своїх клієнтів. Наприклад, YASNO постійно пояснює споживачам, що відбувається в енергетиці, а також у своїх онлайн-сервісах реалізував можливість зручного перегляду графіків відключень. 

«Ми розуміємо, наскільки важливо сьогодні споживачам мати оперативну та актуальну інформацію про стан енергосистеми. Саме тому на своєму сайті та у соціальних мережах розповідаємо все про електропостачання: від того, як виробляється електроенергія до того, яким чином кожен з нас може допомогти енергетиці. Переконані, що така обізнаність допоможе українцям легше пережити періоди вимушених відключень», - сказав генеральний директор YASNO Сергій Коваленко.

Вас може зацікавити: