Магазин

Все про відключення

Минулої осені та зими росія обстрілювала енергетичну систему України, плануючи залишити нас без тепла та світла. Від 10 жовтня 2022 року в енергооб’єкти влучали понад 270 разів, майже 50% усієї енергосистеми було так чи інакше пошкоджено.

За підрахунками Київської школи економіки, росія завдала українській енергетиці майже 9 млрд дол.

Українська енергетика входить в осінньо-зимовий період 2023-2024 максимально підготовленою до обстрілів, але зі значним зниженням гнучкості системи. Енергетичні компанії захистили свої об’єкти (електростанції, підстанції, мережеві об’єкти), закупили додаткове обладнання, напрацювали резервні схеми заживлення, але ворог теж навчався. Тож всім – населенню та бізнесу – потрібно бути максимально готовими до того, що в разі атак та влучань в енергетичну інфраструктуру, будуть знову задіяні відключення.

Чому може запускатися режим відключень?

Через ушкодження енергосистеми внаслідок обстрілів. 

Влучання можуть пошкодити електростанції – і тоді країна не матиме вдосталь електроенергії для забезпечення потреби в ній.

Або ж будуть ушкоджені мережі. В такому випадку, навіть за умови достатньої генерації електроенергії, її неможливо передавати до споживачів.

Обидві проблеми потребуватимуть ремонтних робіт, які можуть бути тривалими.

Важливо, що «керує» відключеннями НЕК Укренерго. Диспетчери компанії постійно спостерігають за мережею та у випадку атак коригують навантаження на інфраструктуру. Вони доводять до регіональних операторів системи розподілу ліміти споживання.

Які можуть бути відключення?

Зважаючи на те, наскільки тяжкими є ушкодження енергосистеми, відключення можуть бути екстреними та стабілізаційними.

Екстрені відключення застосовуються у разі масштабних аварій одразу після обстрілів, коли через влучання енергооб’єкт виходить із ладу. Такі відключення неможливо спрогнозувати, вони раптові та можуть бути досить тривалими. 

Також інколи Укренерго дає команду застосувати екстрене відключення перед обстрілами, щоб максимально зменшити навантаження на систему і запобігти масштабним пошкодженням, якщо в якийсь об’єкт влучить ракета/дрон.

Стабілізаційні відключення використовуються тоді, коли енергосистему потрібно збалансувати на якийсь визначений обсяг. Стабілізаційні відключення розпочинаються за командою Укренерго. Для таких відключень є заздалегідь складений графік.

Також є локальні аварійні відключення, які стаються на прибудинкових мережах з побутових причин – порвані дроти через негоду або спрацював запобіжник через різкий стрибок напруги тощо.

Як дізнатися, чи є зараз відключення і якщо є, то яке?

Поки що ні стабілізаційні, ні екстрені відключення не застосовуються. Можуть траплятися локальні аварії. Інформацію про відключення слід шукати на каналах:

- Укренерго, Міністерства енергетики та інших державних органів влади. 

- Операторів системи розподілу. Вони повідомляють про запровадження екстрених, стабілізаційних відключень, а також про масштабні аварії, не пов’язані з обстрілами

- Постачальників, наприклад, на сайті YASNO можна дізнатися про стан енергосистеми в конкретний момент часу в Києві та Дніпропетровській області, переглянути графіки ймовірних відключень за визначеними адресами тощо. 

- ОСББ/ЖЕКів/керівних компаній. Тут можуть сповіщати про локальні аварійні події.

(Інфографіка з алгоритмом)

Як підготуватися до відключень?

• Перш за все, слід уявно «прожити» день чи кілька днів без електроенергії, щоб зрозуміти, про що потрібно подбати перед можливими відключеннями. Також варто дотримуватися таких порад:

• Зробіть запаси води та їжі, продумайте варіанти додаткового теплого одягу.

• За можливості забезпечтеся резервними джерелами живлення: генераторами, батареями тощо та використовуйте їх із дотриманням правил безпеки.

• Проведіть енергоаудит вдома. Перевірте вікна, двері, утепліть житло.


Вас може зацікавити: